Ministrantski susret mladih – Rim 2018.

Ovog ljeta krajem 7. mjeseca u Rimu se održao svjetski susret ministranata s papom. Prvi put otkad se takav događaj organizira uključila se i naša Splitsko-makarska nadbiskupija. Svaka župa je dobila dopis od nadbiskupije u kojem su župnici pozvani da izaberu dva ministranta koja će predstavljati župu na tom hodočašću. Izbor našeg bivšeg župnika don Ante Adžamića pao je na sadašnjeg voditelja ministranata Gabrijela Peku i mene, Luku Kleina, bivšeg voditelja ministranata. Prihvatili smo taj poziv bez ikakvog razmišljanja i počeli pripremu. Bilo je nekoliko susreta ministranata naše nadbiskupije prije polaska gdje smo se mogli upoznati s ostalim ministrantima koji su išli. Blagoslov nadbiskupa Marina Barišića nije izostao. S nama su na put išla 4 svećenika, don Jure iz crkve sv. Mateja na Ravnim Njivama koji je ujedno bio i „onaj glavni“, don Radojko iz Konkatedrale, fra Tomo iz crkve sv. Ante na Poljudu i don Ivan, mladi svećenik s Pujanki. Tvorili su jednu ugodnu i zanimljivu ekipu voditelja i duhovnika gdje je svatko na svoj način doprinio putu.

Krenuli smo predvečer brodom put Ancone u koju smo stigli ujutro rano pa odmah uskočili u naš autobus do Rima. Već prvi dan prije nego što smo se smjestili u hotel krenuli smo u „tour de Rim“. Tek u predvečerje stigli smo u prilično fini hotel blizu centra grada. Tijekom vremena provedenog u „Vječnom gradu“ posjetili smo sve 4 velike rimske bazilike. Gabrijela i mene najviše je dojmila naravno bazilika sv. Petra u Vatikanu, ali i predivno zdanje i predvorje bazilike sv. Pavla izvan zidina. Uz te četiri ljepotice posjetili smo i mjesto pogubljenja svetog Pavla, prošetali se starim gradom preko Oltara domovine i Fontane di Trevi te naravno, prošli cijeli Vatikan. Imali smo jako malo vremena za odmor. Svaki dan imali bismo Svetu misu i jutarnju molitvu. Da nije bilo te dvije stvari sumnjam da bi izdržali tempo dana koji smo imali.

Sam susret s Papom bio je veličanstveno iskustvo. 40 000 ministranata iz cijele Europe i šire napunilo je mali Vatikan i došlo poslušati što nam papa Franjo ima za reći. To je bilo više od samog susreta. Svi ministranti dobili su prije puta šalove i narukvice koje smo mogli mijenjati s drugima. Ne trebam ni spominjati koliko su svi u jeku svjetskog nogometnog prvenstva očarani Hrvatima. Osjećali smo se ponosno. U glavi mi je stalno bila ona pjesma „Ima jedna zemlja mala, sada svatko za nju zna…“. Čim bi vidjeli naše hrvatske zastave htjeli bi ili sliku ili naš šal. U Vatikan smo ušli 4 sata ranije kako bi zauzeli mjesta na vrijeme. Strpljivo smo po vrlo jakom suncu čekali Papin dolazak u svom poznatom papamobilu. I dočekali smo ga…u trenutku smo zaboravili na svu muku žege i sunca i ovacijama pozdravljali Svetog Oca. Nakon njegove vožnjice počeo je program čija je tema bila „Traži mir i za njim idi“ koja se provlačila kroz cijelo naše hodočašće. Bogat program (glazba, poticajne misli, pitanja za Papu…) okrunio je Franjin blagoslov nakon kojeg smo radosni i ispunjeni krenuli prema izlazu i u konačnici prema hotelu.

Od ostalih događaja spomenuo bih još jedan, a taj je krađa don Jurinog ruksaka ispred našeg hotela naočigled svih nas. Tu bih istakao i našeg vozača koji je riskirao svoj život ne bi li uhvatio lopove. Ozlijedio je ruku pri tom pokušaj, ali nije ih uspio zaustaviti. Srećom, u ruksaku nije bilo novca ni dokumenata, već samo košulja i časoslov, a vozač nije teže ozlijeđen. Pametan je bio naš vodič don Jure. Znao je što je Rim kad je punio ruksak. Nakon tog događaja imali smo oči i na leđima i bili smo duplo oprezniji.

Nazad u Split išli smo kopnenom rutom. Zbog velikih gužvi pred gradovima nigdje nismo stajali, ali smo i većinu puta od umora i prespavali. To je dokaz da smo imali pravo hodočašće. Lijepe uspomene ostale su nam od ovog puta. Nova poznanstva, riječi Svetog Oca, veličina Božja i još mnogo toga ostat će nam urezano u sjećanje. Apsolutno podržavam ovu inicijativu nadbiskupije i nadam se da će još mnogo mladih ministranata imati priliku iskusiti ono što smo mi mogli. A za vas koju ovo čitate imam samo jednu poruku : „Traži mir i za njim idi“ (Ps 34:14).

Luka Klein

Categories: MinistrantiTags: