Zaziv Duha Svetoga i početak nove pastoralne godine

U nedjelju, 23.rujna 2018.godine, započela je nova pastoralna, oratorijska i vjeronaučna godina. Nakon (za nas Splićane)  predugog i vrućeg ljeta u kojem smo se nakupili i previše vitamina D,  više nego dovoljno nas je šokirala i vratila u akciju nadolazeća jesen, zabundavši nas u duge rukave i kapute.  Naravno, po ovakvom vremenu, najbolje je utopliti se doma uz nekakav topli napitak i odmoriti…Ipak, koliko god vrijeme nije na našoj strani, toliko smo mi kao župna zajednica spremni za novu godinu. Kmanjani, suprotno dalmatinskim stereotipima, ne čekaju manu i prepelice s neba, već su odlučno započeli sa različitim sastancima – animatora, volontera, ministranata, zborova…I dalje se ustrajno  moli krunica na dvorištu ili u crkvi u 22 sata. Brojne nove ideje i pozitivne promjene već su u izradi i/ili provedbi, i utječemo se Duhu Svetomu da nam pomogne da i iduće godine, upravao na temelju našeg rada i žrtvi, beremo i uživamo lijepe plodove, baš kao što smo i ove godine.

Ova godina će biti i po mnogočemu drugačija od prijašnje, a pogotovo u postavi naših salezijanaca. Oprostili smo se od Mislava Alerića, našeg asistenta, koji je otišao na drugu godinu asistencije u Žepče, i od župnika don Ante Adžamića, koji svoje poslanje nastavlja u Njemačkoj. Neka ih prati Božji blagoslov i zagovor Pomoćnice kršćana, i zahvaljujemo im za sve što su napravili da naša župna zajednica opstane i razvije se. Sa velikom radošću smo primili nove članove salezijanske obitelji u našu župu – novog župnika don Ivana Terzea, novog voditelja oratorija don Matu Kujundžića, don Božu Grbešu i novog asistenta Janka Belinu, koji su punom parom krenuli u rad!

U nedjelju, na dječjoj misi u 10 i 30, koju je predvodio don Ivan Terze, a animirao Dječji zbor, zazvan je Duh Sveti i obavljen je  blagoslov torbi za sve osnovnoškolce ( a i poneke srednjoškolce što su,  u nadi da će ovako neki predmeti poput latinskog imati smisla, skrušeno priložili svoje torbe i nakane). Na misi za mlade u 12 sati koju je također predvodio naš župnik don ivan Terze, a animirao VIS “Gloria”, blagoslov je dan srednjoškolcima i studentima. Druženje smo nastavili u oratoriju i nakon misnih slavlja uz kavu koju je, za svaku pohvalu, pripremio don Mate.

Predstavljen je i revitalizirani župni listić, “Marija Pomoćnica”, na kojem će pisati sve župne obavijesti i dodatne informacije.

Noseći Duha Svetoga u našim srcima, krenula je i nova godina. Potičemo sve župljane (ali i ostale) da se priključe župnim aktivnostima koje ih zanimaju. Svaka pomoć je dobrodošla! Učinimo našu župnu zajednicu mjestom koje svatko može zvati – dom.

Ivan Jukić

Categories: Dječji zbor, Događanja u župi, Župa Pomoćnice kršćanaTags: , ,