„Razglednice“ – PREDSTAVLJANJE ZBIRKE PJESAMA IVANA BAŠIĆA

Starijoj generaciji sama riječ razglednice bude sjećanja i uspomene na dana kada smo, gdje god smo išli i što god smo slavili, pisali jedni drugima razglednice. Kroz njih iznosili dušu, divljenje, ljubav… Mlađe generacije imaju svoj brži, drugačiji oblik „razglednica“.  No, svi smo uživali u ljepoti jedne „razglednice“ koju nam je podario član naše župne zajednice, salezijanac suradnik, Ivan Bašić.

U prostorijama oratorija Ivan Pavao II na Kmanu, 24. 4. 2019  održana je promocija knjige pod naslovom „Razglednice“. Nakon „Ispiranje zlata“ 1995. i „Ispovijesti zanimanja“ 2010. ovo je treća Ivanova knjiga.

Na početku večeri župnik i voditelj oratorija don Ivan Terze pozdravio je nazočne,  ukazao na važnost i ulogu salezijanaca suradnika koje je osnovao sam don Bosco i izrazio radost i čestitku autoru zbog nove knjige.

Predstavljači gospodin Dario Radović, Predsjednik ogranka Matice hrvatske Postrana,  Mladen Vuković, književnik,  urednik kulture „Hrvatskog radija – Radio Split  i don Ante Mateljan, profesor na KBF-u i autor 15 knjiga,  progovorili su o sadržaju i poruci knjige.  Među nazočnima bio je i predsjednik Društva hrvatskih književnika gospodin Đuro Vidmarović.  

Knjiga donosi poruke ljubavi, domoljublja, vjere, očuvanja prirode i „poziva čitatelje na putovanje vanjskim i unutarnjim svijetom. Pjesme bude doživljaje, svjedoče iskustva i potiču na razmišljanje, ponekad potvrđujući ono što je u nama prisutno kao zapreteno znanje, a drugi put izazivajući na preispitivanje vlastitih koraka, pogotovo onih koji se na prvi pogled ne čine baš previše važni i presudni. „

 Možda najbolje o samoj knjizi govori autor u pjesmi Razglednice:

„Sve ove moje pjesme, tužne i vedre,

Odraz su moje duše jedre,

s putovanja svakodnevnih u se

šaljem vam ih kao razglednice.

Dao Bog da gledajući ove slike

Poželite u vlastite krajolike

Da u svoju dušu zaronite

I iz izvora kao i ja uživate.“

Pjesme je čitao Trpimir Jurkić, glumac HNK, a večer su svojom glazbom i pjesmom uljepšali župni zbor i VIS „Gloria“.

Na kraju predivne večeri sam autor se zahvalio svim nazočnim,  svojoj obitelji, a posebnu zahvalu je izrekao svojoj supruzi Karolini. „ Za nju nisam napisao nijednu pjesmu, jer su sve riječi preslabe da izraze ono što ona jest, ali je zato prisutna u svakoj napisanoj pjesmi.“  Divno je vidjeti skladnu obitelj punu podrške i ljubavi. Tu podršku je, pročitavši knjigu, napisala i Ivanova nevjesta Fani koja između ostalog kaže: „ Ova knjižica lako se nosi, brzo se lista, a teško zaboravlja. Svaka priča ostaje negdje u pamćenju kao fotografija. Često se dogodi da ono što izvana izgleda skromno, u sebi krije bogatstvo. Bili i mi takvi ljudi.“

(Miranda Banovac)

Categories: Događanja u župi, Salezijanci suradnici - USS, Župa Pomoćnice kršćana, Župno pastoralno i ekonomsko vijeće