PROSLAVA BLAGDANA SV. IVANA BOSCA

„I ti budi svet“ poput don Bosca

Blagdan svetog Ivana Bosca, Oca i Utemeljitelja salezijanske obitelji, na Kmanu je proslavljen bogato pripremljenim programom i  porukom predvoditelja misnih slavlja.  Prvi dan trodnevnice misno slavlje je predvodio don Goran Antunović, salezijanac koji trenutno obnaša funkciju župnika na Plitvičkim jezerima. U svojoj propovijedi  posebno je naglasio važnost euharistije u našim životima. Svaku misu treba slaviti kao da je „ Prva, zadnja i jedina“. Uzevši sliku don Bosca kao euharistijskog čovjeka, koji je u njoj crpio snagu i radost za rad, pozvani smo otvoriti svoja srca i biti pronositelji Božje radosti u ovome svijetu. Misu je animirao  župni dječji zbor. Nakon mise je u Oratoriju pripremljen kratki program za djecu.

Drugi dan  trodnevnice svetu misu je  također predvodio don Goran koji je u svojoj propovijedi posebno naglasio važnost pouzdanja u Mariju. Preko Majke, možemo najbrže doći do Sina. Najbolji primjer bezuvjetnog povjerenja i pouzdanja je sam don Bosco još od njegovih početka (san iz 9.godine) pa do same njegove smrti. Pred kraj svoga života, nakon toliko čudesa koja su se po Mariji dogodila, rekao je: „ Što bi tek bilo da sam više vjerovao Mariji?“  Nakon svete mise, Euharistijsko klanjanje predvodio je župnik don Ivan Terze. Misu i klanjanje je svojom pjesmom animirao VIS Gloria.

Treći dan trodnevnice je predvodio bivši Kmanski župnik, sada direktor izdavačke kuće Salesiana, don Mihovil Kurkut. U svojoj propovijedi se posebno bazirao na Evanđelju o sijaču. Na početku je cijelu prispodobu smjestio u određeni kontekst vremena i kulture jednog naroda. Don Mihovil je naglasio kako sjeme ima snagu da proklija ,neovisno na kakvo tlo je palo, te da Bog nikada ne „prestaje sijati“ nego samo čovjek može od Njega odustati. Postavljena su mnoga pitanja na koja svatko od nas samih mora dati odgovor. Kakvo je moje tlo na koje pada sjeme? Što ja radim da to sjeme uspije proklijati? Očekujem li  plodove odmah ili imam strpljenja čekati?

Davno posijano sjeme na Kmanu donijelo je rod koji se izrazio na svečan način nakon propovijedi. Naime, salezijanci suradnici naše župe su pristupili davanju/obnovi obećanja. Sedmero kandidata je po prvi puta dalo svoje obećanje i time formalno pristupili Udruženju, dok je ostalih tridesetak suradnika obnovilo svoja obećanja vjernosti salezijanskoj obitelji i don Boscu. Misu je animirao župni mješoviti zbor. Nakon mise program su animirali salezijanci suradnici.  U oratoriju smo pogledali video komentar ovogodišnje Pobudnice pod naslovom „ I ti budi svet“, Vrhovnog poglavara salezijanske obitelji don Anglea Fernandeza Artimea. Druženje se nastavilo uz pjesmu i lutriju, a završilo uobičajenim „laku noć“ koju je predvodio župnik.

Na sam blagdan don Bosca od ranih jutarnjih sati u crkvi i u Oratoriju bilo je veselo. Misa u 9 sati, koju je predvodio ravnatelj salezijanske zajednice na Kmanu don Mirko Barbarić, bila je za štićenike Centra Juraj Bonači, koji su za svog zaštitnika uzeli don Bosca. Don Mirko je zahvalio Ravnateljici, svim djelatnicima i djeci na radosti koja se već godinama očitava na njihovim licima i na zajedničkoj proslavi koja je postala tradicija. Nakon mise u Oratoriju je upriličen i kratki program koji su pripremile naše vjeroučiteljice sa djecom, ali i sami štićenici Centra. U radosnom i veselom ozračju družili smo se, pjevali, plesali i učinili ovaj dan posebnim kako štićenicima centra tako i nama. Pod misom u 17:30 naš župnik don Ivan udijelio je poseban blagoslov za djecu, čiji je don Bosco zaštitnik, te je nakon mise u Oratoriju organizirano druženje, igre i bansevi.  Svečano misno slavlje u 19.00 sati predvodio je don Mihovil Kurkut. U svojoj propovijedi je naglasio važnost svetaca u životu. Oni,  iako su fizički mrtvi, i dalje  žive. Žive kroz nas danas i njihov duh je uvijek tu, baš kao što je don Boscov duh u svakom  salezijancu, na svakom salezijanskom dvorištu ili u Oratoriju. Komentirajući Evanđelje don Mihovil je istaknuo da bez obzira što smo jako često usmjereni na svoje JA, bez obzira što nam je češće bitnije mjesto na kojem ćemo biti, koliko ćemo zaraditi, što će o nama pričati, jesmo li bolji od drugih i koliko, Isus nam pristupa s nježnošću. Ne ljuti se na nas, nego nam daje primjer kakvi trebamo biti. U središte stavlja dijete, koje je puno vjere, radosti i nevinosti. Istaknuo je kako je i don Bosco također slijedio taj primjer, te također stavio dijete, tj. Mladog čovjeka u središte svog života.  

Nakon svete mise vjernici su imali mogućnost čašćenja relikvija sv Ivana Bosca, a u Oratoriju je organizirana proslava. Uz druženje, pjesmu, kolače i mnoštvo prijatelja zajedno smo zaključili proslavu blagdana našeg prijatelja i učitelja.

U duhu onoga što su nam naši predvoditelji trodnevnice i samog blagdana govorili, kao i Vrhovni poglavar salezijanske družbe u svojoj Pobudnici neka nam to bude cilj barem za ovu godinu- „I ti budi svet“ poput don Bosca.

Nikola BANOVAC

GALERIJA SLIKA

                                                                      
Categories: Animatori, Dječji zbor, Događanja u Oratoriju, Događanja u župi, Salezijanci suradnici - USS, VIS "Gloria", Župa Pomoćnice kršćanaTags: