PROSLAVA BLAGDANA SV. DOMINIKA SAVIJA

Župa Pomoćnice kršćana na splitskom Kmanu radosno je proslavila blagdan sv. Dominika Savija, jednog od najmlađih svetaca Katoličke crkve. Svečano misno slavlje i blagoslov djece, trudnica i parova koji očekuju dijete te škapulara sv. Dominika Savija, u ponedjeljak, 6. svibnja, predvodio je don David Leskovar SDB, voditelj oratorija Don Bosco na zagrebačkoj Knežiji.

U koncelebraciji su bili župnik i voditelj oratorija don Ivan Alojzije Terze, SDB, don Mirko Barbarić, SDB, don Mate Kujundžić, SDB, i don Nikola Zubović, SDB, a na misi koju je pjesmom dječji zbor, okupio se velik broj štovatelja sv. Dominika Savija, obitelji i brojna djeca.

„Danas slavimo jednog malenog dječaka, ali velikog sveca naše salezijanske obitelji. Sv. Dominik Savijo bio je najveća potvrda don Boscu da je ono što radi dobra stvar, da je njegov život posvećen djeci i delikventima, mladima na koji žive na rubu društva ima smisla“, kazao je don David Leskovar, SDB, i okupljenima približio život ovog sveca koji je preminuo u petnaestoj godini života. Naglasio je kako je taj dječak bio duhovni div koji je zacrtao put svetosti i hoda prema Gospodinu kojeg može slijediti svatko od nas. „Na dan svoje Prve Svete pričesti donio je odluku da će se što češće ispovijedati, da će redovito svetkovati dan Gospodnji, da će mu Isus i Marija biti prijatelji te jednu vojničku odluku – objavio je ‘rat’ grijehu rekavši da će napraviti sve da nikada ne padne u grijeh, pa radije i umrijeti“, istaknuo je propovjednik i pojasnio kako to nije nimalo lagano, ali je itekako moguće. Pozvao je sve, a pogotovo djecu, da poput sv. Dominika Savija o dobroti i svetosti govore svojim prijateljima, posebno onima koji su se udaljili od Boga. „Don Bosco je i vama ostavio recept za svetost kojeg je slijedio i današnji mladi svetac. Budite radosni, činite dobro jedni drugima te redovito ispunjajte svoje svakodnevne dužnosti i molite“, zaključio je.

Prije nego je blagoslovio djecu, trudnice, parove koji očekuju dijete te škapulare don David Leskovar SDB pojasnio je zašto je sv. Dominik Savio zaštitnik trudnica i sretnog porođaja. Šest mjeseci prije svoje smrti Dominik je osjetio da mora ići doma jer mu je majka bolesna i prolazi kroz tešku i rizičnu trudnoću. Kratko se zadržao u kući, zagrlio je svoju majku, stavio joj oko vrata svilenu tkaninu sličnu škapularu te ju poljubio. Majčino stanje se poboljšalo i rodila je zdravu djevojčicu, a Dominik je don Boscu pri povratku u oratorij rekao da mu je majka već ozdravila jer ju je Djevica Marija izliječila. Majka je taj škapular dala i drugim mladim mamicama, kada su bile u sličnom položaju. Sretan ishod su sve pripisivale uslišanoj molitvi, po kojoj je došlo nebesko posredovanje.

Po završetku misnog slavlja vjernici su imali priliku cjelivati i dodirnuti relikvijar sa svečevim moćima.

(Kristina Bitanga)

GALERIJA

GALERIJA FACEBOOK

Categories: Događanja u župiTags: