PASTIRSKI POHOD NADBISKUPA MARINA NAŠOJ ŽUPNOJ ZAJEDNICI

Nedjelja, dan kada slavimo i spomendan velikog Pastira Hrvatskog naroda, blaženog Alojzija Stepinca, imali smo posebnu milost i radost da je naš Pastir, nadbiskup Marin Barišić, u sklopu svoje redovne vizitacije, došao u pastirski pohod u našu župnu zajednicu.

Susret je započeo u ugodnom druženju s predstavnicima svih zajednica koje djeluju u župi. Kroz kratko upoznavanje s radom svake zajednice, biskup je izrazio zahvalnost i zadovoljstvo zbog zauzetosti i kontinuiranog angažmana u župi, koja je vrlo živa, ali i njenom doprinosu u  Mjesnoj Crkvi. Najsvečaniji trenutak i srce cijelog susreta bilo je euharistijsko slavlje koja je predvodio nadbiskup. U svojoj pastirskoj riječi posebno se osvrnuo na Evanđelje u kojem Učitelj poziva umornog Petra, koji je cijelu noć lovio i ništa nije ulovio, da baci ponovo mrežu. Protiv svake logike Petar sluša Učitelja i događa se čudo ulova. Ali događa se i čudo odabira grešnog čovjeka. Bog preko čovjeka poziva i čini čuda. „Naše su životne mreže prazne, ali Bog ih može napuniti ako mu se prepustimo, ako mu vjerujemo.“ Biskup je povezao ovo Evanđelje s blaženikom čiji spomendan slavimo, koji je  cijeli život ljubio Crkvu i hrabro svjedočio vjernost Bogu i svom Hrvatskom narodu do smrti. Do kraja je živio rečenicu: „ Ili smo katolici, ili nismo. Ako jesmo, tada se naša vjera mora očitovati na svim područjima našeg života“. Nije bilo lako, naprotiv, ali zato je „mreža njegova života“ toliko bogata da povijest govori o njemu.

Nakon završetka euharistijskog slavlja bilo je lijepo vidjeti kako se Pastir spušta među svoje stado i zastaje pored VIS Gloria te ih blagoslivlja i pozdravlja, zatim grli dijete koje drži majka u svom naručju, pozdravlja mlade i stare i dijeli blagoslov.

Radosno druženje se nastavilo i za obiteljskim stolom u društvu članova Pastoralnog i Ekonomskog vijeća. Župnik don Ivan Terze iskoristio je prigodu da se zahvali dosadašnjem članovima Vijeća za predan rad i služenje te novim članovima koji su spremno prihvatili povjerenu im ulogu. Ravnatelj zajednice don Mirko Barbarić uručio je nadbiskupu prigodan dar i monografiju župe uz riječi zahvale u ime čitave župne zajednice, a  Nadbiskup je još jednom izrazio radost zbog salezijanske zauzetosti i prepoznatljivog  stila rada, posebno s mladima. Zazvao je Božji blagoslov na sve prisutne, na cijelu župu i sve ono što će se u budućnosti događati da bi bilo plodonosno i spasonosno.Ovo je svakako bio dan uzajamnog obogaćenja i poticaj da još predanije svjedočimo i živimo Evanđelje kroz specifičnu salezijansku karizmu.

Miranda Banovac

GALERIJA SLIKA

Categories: Događanja u župi, Župa Pomoćnice kršćanaTags: ,