DAN ŽIVOTA

U subotu, 1. veljače 2020.godine, Zbor mladih Savio prisustvovao je u splitskom sjemeništu obilježavanju Dana života – događanju koji se u Republici Hrvatskoj obilježava od 1996.godine, a na našem području organiziraju Bračno i obiteljsko savjetovalište i Ured za obitelj Splitsko-makarske nadbiskupije.

Međunarodni dan života obilježava se na različite načine i u različito vrijeme diljem Katoličke Crkve. U svojoj enciklici Evangelium Vitae, papa Ivan Pavao II. predlaže 1995. godine uvrštavanje ovog događanja u crkvenu godinu, a već iduće Hrvatska biskupska konferencija donosi odluku da će se potonji spomendan održavati u Republici Hrvatskoj svake prve nedjelje u veljači.

Dan života nas podsjeća na činjenicu da je život Božji dar – sve od začeća pa do smrti. Taj predivan dar bivovanja je nešto na čemu vječno moramo zahvaljivati. Stvoreni smo iz Ljubavi, za Ljubav, i živimo zbog Ljubavi. Na nama je što ćemo učiniti s njim – potratiti ga na ono svjetsko, isprazno, na nešto što ima zamamljujuću fasadu, ali čistu prazninu iznutra, ili ćemo pak uzdići glave i tražiti ono što je gore – vječno, savršeno, upotpunjujuće. U vremenu relativizma, nihilizma i alijenacije, dobro je sjetiti se da je svatko od nas Božje remek-djelo, i da smo pozvani vratiti se Prvoj Ljubavi. U vremenima kada žena ima pravo živom biću unutar sebe ugasiti Bogom danu žiću, kada narodi doživljavaju postupno izumiranje, kada je razvod uobičajena pojava – potrebno je ponovno pokrenuti računalo i preispitati vrijednosti na kojima se temelji moderni svijet. Sami ne možemo nikako. Ali On to može. I On to želi.

Naš zbor mladih Savio izveo je pjesme Prva Ljubav i Božje Djelo – pjesme gotovo simbolički skrojene da osvijeste ljude o temeljnim vrijednostima koje su utkane u našu narav. Uz njih nastupili su i nekoliko dječjih zborova i/ili instrumentalnih sastava iz vrtića, osnovnih škola, crkvenih zajednica te folklorno društvo Pleter. Susret je upotpunilo svjedočanstvo mladog bračnog para Remetin o križu, ali i velikom blagoslovu kršćanskog braka i otvorenosti spram života.

Zahvaljujemo se ovim putem organizatorima ne samo na pozivu, već i na srčanom te toplom gostoprimstvu, i nadamo se ponovnoj suradnji na sličnim, Duhom Svetim prožetim događanjima!

Ivan Jukić

Categories: Dječji zbor, Salezijanska duhovnost