the_content();

Župa Pomoćnice kršćana

Župa na Kmanu osnovana je na blagdan Velike Gospe 1966. godine. Tadašnji vicerektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Ivan Bilić potajno je  dobio zadatak od tadašnjeg biskupa Frane Franića, jer se sve moralo raditi u tajnosti da ne dozna vlast i zabrani gradnju, da sagradi obiteljsku kuću na kat. Prizemlje je predviđeno za župnu kapelu, a kat za stan župnika. Zemljište je poklonila gđa Jozica Marković, koja je tako ispunila zavjet svoje pokojne majke. Biskupija je kupila i drugi dio zemljišta, koje je bilo uz darovano, da bi se na taj način povećao teren za izgradnju buduće župne crkve.

Kuća je duga 11,50 i široka 10 metara. Župna kapela bila je ubrzo završena i 1. srpnja 1967. otvorena je za bogoslužje. Prvi župnik bio je don Drago Šimundža, nadbiskupijski svećenik i profesor u Nadbiskupskoj srednjoj školi za spremanje svećenika u Splitu. Šimundža je bio privremeni župnik, dok župu ne preuzmu salezijanci, kako je to od samog početka bilo zamišljeno. Naime, salezijanci su došli u Split 1936. godine i nastanili se u zavodu Martinis Marchi u današnjoj Vukovarskoj ulici. Poslije rata komunistička vlast im je zabranila djelovanje, a zgradu oduzela za školu. U prizemlju zgrade je bila kapela Svetog Ivana don Bosca, kojom se do 1955. godine služila župa Svetog Petra. Te je godine i kapela bila oduzeta i pretvorena u gimnastičku dvoranu. Novi župnik salezijanac don Petar Šimić preuzeo je župu već 1. rujna 1969. godine.

Matične knjige počele su se voditi od otvaranja župe 1967. godine. Župa ima oko 10.000 stanovnika. Kman, odnosno Kuman, često se spominje u prvoj polovici 13. stoljeća. Čini se da je predio dobio ime po vlasniku zemalja koje je imao na tom predjelu.

Blagoslov kamena temeljca obavljen je 20. prosinca 1970. godine. Betonski radovi brzo su napredovali, da bi već 1971. godine crkva bila pod krovom i pristupilo se njezinom nutarnjem uređenju.

Crkvu Pomoćnice kršćana posvetio je nadbiskup Franić 22. kolovoza 1971. godine. Crkva je duga 21 i široka 12 metara. Iznad vrata nalazi se pjevalište. Ukupna površina crkvenog prostora iznosi 252 četvorna metra.

Iza glavnog oltara nalazi se slika Isusa, umjetničko djelo akademskog slikara Vaska Lipovca. Osim spomenute slike, isti je umjetnik naslikao i sliku Marije Pomoćnice i svetog Ivana Bosca.

Vitraje na prozorima izradio je Josip Botteri Dini. Naknadno je na betonski krov postavljen klasični krov. Veliki kip Marije Pomoćnice nabavljen je u Italiji. Blagdan Marije Pomoćnice slavi se 24. svibnja. U neposrednoj blizini crkve podignut je pastoralni centar u kojemu su salezijanci razvili apostolat mladeži, specifičan njihovu redu.