Blaženi Albert Marvelli

Albert Marvelli rodio se u Ferrari 21. ožujka 1918. u obitelji koja je bila prava kućna crkva. Živio je i odrastao u Riminiju, kamo se njegova obitelj preselila. Stalno se trudio uskladiti svoje ponašanje s kršćanskim vrijednostima. U tome mu je jako pomogao salezijanski oratorij, osobito nakon očeve smrti, kad je na njegova leđa pala teška odgovornost brinuti se za obitelj, postavši braći kao drugi otac. Dnevnik pisan između 1933. i 1946. otkriva nam najdublje nakane Marvellijeva evanđeoskog djelovanja, poglavito jer možemo izravno ući u njegov najintimniji odnos s Bogom.

Dnevnik počinje jednim doista dubokim odnosom s Bogom, što je plod iznenadnog prosvjetljenja koje će obilježiti njegov kratki život. “Put savršenstva je kratak, to znam, ali uz Isusovu pomoć ništa nije nemoguće” (Dnevnik 1935.). Albert je jak i dinamičan čovjek, koji razmišlja kako postati svet u konkretnome svakodnevnom životu. Piše 1941.: “Hoću da moj život bude neprekinuti čin ljubavi (…). Ljubavi koja je vjera, ljubavi koja je milosrđe, apostolat, osjećaj užnosti, želja za posvećenjem.” To što hrani ovu energiju jest euharistija. “Sve moje biće” – bilježi u svom dnevniku – “preplavljeno je Božjom ljubavlju, jer on dolazi k meni svojim tijelom i svojom dušom i pobožanstvenjuje sve moje tijelo, moje misli, moja djela, moje riječi.” Ta intimnost s Bogom, postignuta upravo po euharistiji, učinila je da se Albert otvara drugima, opažajući duboke nepravde, grijehe, bijedu svoga vremena.

Njegovo je zalaganje izvanredno i ne poznaje odmora. Javlja se kao goruća ljubav, koja se očituje s posebnom pozornošću prema problemima ljudi. Tijekom II. svjetskog rata Marvelli je stalno u prvom planu pomažući vojnike, beskućnike, izbjeglice. Bio je aktivan protagonist crkvenog, društvenog i političkog života svoga grada. Gorućom je ljubavlju služio Kristu u siromasima. Bio je aktivan u apostolatu na mnogim područjima. U sudaru s vojnim vozilom umro je 5. listopada 1956. Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 5. rujna 2004. u Loretu, prigodom velikog kongresa Talijanske katoličke akcije.

Categories: Salezijanski sveciTags: ,