IZVJEŠĆE O SREDSTVIMA ZA AKTIVNOSTI DJECE I MLADIH U 2018_19. GODINI

Dragi župljani, na početku nove pastoralne godine želim vas izvijestiti o tri velika područja rada u našoj župi Pomoćnice kršćana: Caritas, infrastrukturni radovi, odgoj i evangelizacija djece i mladih. U ovom prvom od tri nastavka donosim vam izvješće za djecu i mlade.

Nama Salezijancima, posebno pri srcu stoji evangelizacija i odgoj djece i mladih. Zato, svake godine organiziramo veliki broj aktivnosti upravo za njih. Naravno, sve te aktivnosti koštaju, i jedan dio naše djece i mladih nije u stanju pokriti te troškove. Zato, župa redovito participira u troškovima evangelizacije i odgoja djece i mladih. Neke od tih aktivnosti pokrivaju izravno svojom participacijom. No, neke od ovih aktivnosti zahtijevaju posebna dodatna financijska i ina ulaganja, jer sudionici su nam prioritetni, a sami nisu u stanju pokriti ove troškove. Što se tiče izravnih novčanih ulaganja, u 2018_19. smo razne aktivnosti s mladima subvencionirali  sveukupno s 75,545.22 kn.

Popis ovih izdataka je vrlo dug, i neki iznosi su dosta mali. Stoga, donosim vam tablicu s prikazom samo najvećih pojedinačnih izdataka, koji prikazuju trošak za osnovnih 70 tisuća kuna, u kojoj su iznosi izraženi u kunama:

AKTIVNOST:

Ljetni oratorij                                  15,000.00

Ljetni kampovi                               15,200.00

KMNL – formacija                              7,000.00  

Animatori – formacija                       15,800.00

Kestenijada                                       3,000.00

Oratorij tijekom godine – razno         15,545.00

EVANGELIZACIJA MLADIH

A, evo i kratki opis aktivnosti u 2018_19 godini. Ljetni oratorij je pohodilo 450 djece, uzrasta uglavnom 3-8 razred osnovne škole. Ljetni oratorij je trajao 22 dana, i sudionici su veći dio troškova pokrili kotizacijama. No, novac od kotizacija nije bio dovoljan za pokriti sve troškove, a i dio sudionika nije bio u mogućnosti sam pokriti troškove. Tijekom ljeta, organizirali smo više duhovno/rekreativnih programa, koje zovemo ”ljetni kampovi”. Konkretno, imali smo i sudjelovali na: 1) kamp na Blidinju za djecu 7.- 8. razred osnovne škole (30 sudionika); 2) kamp za animatore u Karinu (35 sudionika); 3) kamp animatora prvog stupnja u Žepču (16 sudionika); kamp animatora drugog stupnja u Žepču (16 sudionika); kamp animatora trećeg stupnja u Splitu (6 sudionika). Tijekom godine, imali smo i više formativnih susreta za najvažnije grupe mladih suradnika na župi. Tako smo u formacijama ministranata, volontera i animatora tijekom 2018_19. godine okupili ukupno oko 100 sudionika. Također, tijekom godine smo jednom mjesečno imali zabavno/rekreativne programe za različite naslovnike našeg apostolata. Na tim susretima okupljali smo po otprilike 100 sudionika. Konačno, tijekom godine u oratoriju stalno su na raspolaganju aparat za kavu, sladoledi i aparat za palačinke, koji se pokrivaju dobrovoljnim prilozima. Tu su i povremeni prigodni programi (manje proslave, nogometne utakmice na TV-u, manji radni sastanci oratorijanaca…). Teško je znati koliko djece i mladih se obradovalo tim sitnim radostima (kava, sladoled, palačinke), ali brojevi su zasigurno jako visoki. Ovim putem, želim još jednom zahvaliti svima koji su svojim prilozima sudjelovali u financiranju pastorala mladih naše župe. I ubuduće preporučam naše mlade i u vaše molitve, i u vašu financijsku solidarnost. Ukoliko možete pomoći svojim poznanstvima, donacijama u materijalu i hrani, ili novčanim prilogom, biti ćemo od srca zahvalni. Novčane priloge možete donijeti u gotovini u župni ured ili uplatiti izravno na bankovni račun Salezijanaca:

SALEZIJANCI Split

OIB: 17653617394

IBAN HR 302360000-1102215777

Vaš,

don Ivan Alojzije TERZE, župnik

Categories: Animatori, Događanja u OratorijuTags: